Internet är en demokratisk rättighet

Förslaget från Renforsutredningen, att internetleverantörer ska kunna stänga av Internetuppkopplingen för fildelare, får kritik från alla håll. Vem Cecilia Renfors är, som gjort utredningen, och vad hon har för kopplingar till musik- och filmindustrin, det kan man verkligen grubbla på. Mer bisarrt är att en mainstreamutredare i svensk politik kunde komma till så riktigt befängda slutsatser, att ett relativt lätt copyrightbrott skulle leda till en rejäl inskränkning i våra demokratiska rättigheter, och att avstängningsbesluten skulle göras av privata företag.

För Internet som demokratiskt verktyg är idag en realitet, med diskussioner och analyser på bloggar, forum, sociala nätverk och nätpublikationer. I USA finns idag ett engagemang kring primärvalen som helt saknar tidigare motsvarigheter, mycket tack var Internet, engagemang på Facebook och MySpace, och med lättillgängliga djupanalyser av kandidaterna.
I länder med svag demokrati är Internet idag ett effektivt verktyg för oppositionen, det märktes tydligt i rapporteringen kring de Burmesiska munkarnas kamp, då den västerländska rapporteringen och stödet i ett slag minskade när Internetaccessen till landet slogs av. Att en diktatur som kina lägger enorma resurser på att cencurera Internet är också ett bra exempel på hur allvarligt diktaturer ser på Internet och de möjligheter till kommunikation som Internet medger.

I Sverige finns det kanske inte lika tydliga exempel när Internet har spelat en stor politisk roll, men till exempel manifestationen mot gatuvåld efter dödsmisshandeln på Kungsholmen organiserades helt på Internet. Bloggosfären är full av engagerade hobbyskribenter som analyserar nyheter och politiska utspel.

När det politiska engagemanget i övrigt är i dalande, med sjunkande valdeltagande och allt färre partianslutna så är Internet det lysande undantaget, här frodas den demokratiska diskussionen.

Att då koppla bort människor från nätet för en relativt lindrig förseelse ter sig som sagt helt bisarr. Att bryta mot upphovsrättslagar är inte ett brott som står i proportion till att kopplas bort från vår mest effektiva offentliga kommunikationskanal. Kriminella som begår grova våldsbrott får rösta i sverige, men en person som kopierar musik skulle inte få delta i den offentliga debatten?

Att man sen dessutom föreslår att privata företag ska stå för beslutsrätten är möjligen ännu mer galet. Ingen insyn, ingen rätt att överklaga, och godtycklighet är inte det man önskar av någon som i praktiken agerar myndighet. Att Internetleverantörerna dessutom sitter i händerna på den film- och musikindustri som har mest att vinna på hårda tag gör det inte bättre. Telia sänder musik och tv via sitt mobilnät och blir nog hellre av med än och annan fildelande kund än sina arga medie-leverantörer.

Utredningsförslaget har ju som sagt blivit sågat av så gott som alla som läst det, men det är ändå viktigt att vi låter frågan ta stor plats. Cecilia Renfors kanske inte har någon verklighetsförankring, men vi medborgare som valt våra politiker måste vara tydliga i den här frågan. Internet är ett demokratiskt verktyg utan like som vi alla har rätt till.
Skicka gärna ett mail till justitieminister Beatrice Ask i frågan, blogga om det här och uppmuntra till en större dialog.

DN SvD Aftonbladet


Kommentarer
Postat av: Ellinor

Jag tycker att du har en riktigt nice sida! Har du tid så slå även ett öga på min :D.

2011-05-07 @ 22:17:57
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0