Regeringen agerar förståndigt i fildelningsfrågan

Regeringspartiernas enade åsikt i fildelningsfrågan är i min mening ganska bra. Man släpper den sämsta delen i den utredning som ligger till grund för regeringens åsikter, dvs den där internetleverantörer agerar åklagare och domstol och stänger av fildelare. Istället ska medieindustrin kunna begära ut namn på fildelare utifrån de ip-adresser som filderlat, för att sedan kunna driva processer i civildomstol utan inblandning av polis.

Det här är ett ganska välavägt förslag. Företag ska inte kunna agera domstol och åklagare, men samtidigt kan inte en hel industri vara rättslös. Om regeringen nu bara kompletterar det hela med en straffsats som likställer småskalig fildelning och piratkopiering med snatteri så kommer allt att vara frid och fröjd. För det är olagligt att kopiera upphovsrättsskyddat material, och för att medieindustrin verkligen ska satsa på att få ut nya, förbättrade affärsmodeller, så måste de även se att de inte står maktlösa mot de olagliga metoderna.

För som regeringen säger så är det inte statens roll att skydda föråldrade affärsmodeller, men däremot så ska de uppmuntra till skapandet av nya. Och det är just vad detta förslag innebär.

SvD Aftonbladet DN


Kommentarer
Postat av: OppfinnarJocke

"begära ut namn på fildelare utifrån de ip-adresser som filderlat"? IP-adressen ger inte nödvändigtvis namnet på fildelaren, det ger möjligen namnet på ägaren av den trådlösa routern. Det är skillnad det, och ur rättssäkerhetssynpunkt är det *stor* skillnad. Ska regeringen också stifta en lag om att man måste låsa sin router så obehöriga inte kan använda den?
// OppfinnarJocke

2008-03-14 @ 11:32:13
Postat av: Mr Esggold

Att operatörerna lämnar ut namnet på ägaren för ip-adresser som fildelar är inte samma sak som att de blir dömda, vilket var det gamla förslaget.

Den troliga påföljden är antagligen först hotfulla brev till de större fildelningssyndarna, både privat och på jobbet. Detta kommer att minska fildelningen utan att straff blir aktuellt.

2008-03-14 @ 17:43:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0