Ipred i Obamavinstens kölvatten

Jag tror att samtliga svenska politiker blev tagna på sängen av Obamas starka gräsrotskampanj. Kampanjen orkestrerades effektivt via sociala media på nätet och Obamas engagerade sina supportrar som ingen presiden har gjort tidigare.

I sverige reagerar givetvis de borgerliga lika kraftfullt som en bulldozer. "Vi vill ge bort valsegern 2010", "Mona kan inte vinna utan oss" är några av de slagord som de borgerliga tankesmedjorna slipar på inför nästa val.

Det är den enda rimliga förklaring till alliansens agerande i just nätfrågor. I våras hade vi fiaskot med FRA som på allvar gjorde oss liberala nätentusiaster oroliga, arga, ledsna, svikna. Och nu tar alliansen tag i nästa fråga som ska öka avståndet mellan politiker och yngre väljare: IPred.

IPred kan i korthet beskrivas som en lag som är omodern redan innan den klubbats, en lag som är odemokratisk och en lag som har liten eller ingen folklig förankring bland väljare under 30.
I och med Ipred välsignar staten skivbolagens jakt på alla de 1-2 miljoner fildelare som finns i sverige, oavsett om det handlar om en ung tonårstjej som laddat ner några få låtar eller om det är en piratliga som systematiskt bryter mot upphovsrätten. Att ge sin tillåtelse till multinationella jättar att  agera polis är givetvis helt vansinnigt och ett bevis på hur svag den svenska regeringen är när det gäller internationella påtryckningar.

Att lagen är omodern vet vi alla, till och med skivbolagen. Senaste året har alla större skivbolag gått över till den sk 360-modellen, vilket innebär att skivbolagen säkrar intäkter från artister oavsett skivförsäljningen.

Skivbolagen har dessutom själva satt sig i den här situationen genom att vägra anpassa sig till den verklighet som vi lever i. Att ett antal stora bolag har vant sig vid de prisnivåer och de intäkter som kom efter cdns intåg är inget som berättigar till lagändringar som cementerar en sjuk bransch. Skivbolagen visade som sagt själva vilket uppenbart oligopol de är när de över en natt dubblade priserna på musik iom övergången till cd. Att tro att de själva tar fram priseffektiva och intressanta alternativ till sina ringrostiga skivor som ingen vill ha är att ha väl hög tro på mänskligheten.

Nej slopa lagen för jakt på vanliga användare som laddar ner en låt eller ett tv-program då och då och fokusera möjligen på stora fildelare. Vi har alla vant oss vid en snabb tillgänglighet av musik, tv och film, men samtidigt som vi vill vara laglydiga är vi inte beredda att kompromissa så att vi får sämre tjänster än de vi har idag. Sätt press på skivbolagen att skapa bättre tjänster så kommer de lagliga användarna efter. Att skiv- film- och tvbolag fortfarande inte har kunnat skapa ett bättre system för mediakonsumtion än några glada programmerare är ett så stort underkännande av hela brancher att man nästan rodnar.

Man behöver inte legalisera fildelning, men en stat som ser till bakåtsträvande storbolags intressen snarare än medborgarnas är inget vi vill ha.

Om de borgerliga vill kunna få något som helst framtida stöd av oss borgerliga nätanvändare så måste Ipred genast slopas!

SvD

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0