Några tankar kring Ipred

Några lösryckta tankar kring Ipred:

 * Kriminalisera inte en hel ungdomsgeneration. Om något ska göras, fokusera på de stora filderlarna och lämna tonåringarna i fred.

 * Det är skoj att så många författare ställer sig bakom Ipred-lagstiftningen. Den svenska bokindustrin har aldrig gått bättre: Det säljs mer böcker i boklådor, på nätet, ja till och med på ICA, och författare är uppskattade föredragshållare och moderatorer. Är de giriga eller vill de bara synas i rätt sammanhang?

* Industrin förbereder sig på gratis musik och signar bara nya artister med sk 360-avtal, och behöver inte ens lagen för att kunna fortsätta gå med vinst.

* Låt industrin anpassa sig till verkligheten, inte tvärtom. Staten finns inte här för att tjäna underhållningsindustrin även om man ibland kan tro det. Titta istället på Expressen och Aftonbladet: De har lägre upplagor än någonsin och gör ändå rekordvinst. Varför? De anpassar sig till verkligheten och ser möjligheter.

* Film och tv på DVD säljer som aldrig förr - För tjugo år sedan hade nästan ingen en filmsamling hemma, idag har varenda kotte ganska många DVD-skivor i sin bokhylla. Vi är alltså beredda att betala för underhållning om den bara är lätttillgänglig och håller god kvalitet.

* Är det inte lite intressant att lobbygruppen för Ipred finansieras av Sony - som förutom sina artister dessutom har en stor produktionsapparat för cd- och dvdspelare, den teknik som hotas mest av digitala alternativ.

* Är det inte också intressant att dataspelsindustrin går som tåget trots att de är den mest piratutsatta industrin av dem alla?

* Tänk på skivindustrins prishöjningar iom cd-formatet - från 79 kr för en LP till 169 kr för en cd. Det kanske var motiverat när tekniken var ny, men idag då priset på en cd inkl distribution ligger på 3 kr är det knappast värt det. Och inte är det väl så att den musik som man klarade av att producera med 79 kronorsintäkterna var sämre än den som de 169 kronorna gav?

* Samma underhållningsindustri lobbar (och lyckats med det) kontinuerligt för längre upphovsrättstider. Tiden som ett verk skyddas ökades nyligen från 50 till 90 år. Tjänar det samhället eller skivbolagen?

* Per Gessle skriver under mot IPred mot DN debatt - mannen som genomfört några av sveriges största turnéerna (svenska och internationella) någonsin. Han hade även med dagens piratkopiering blivit omåttligt rik. Någon som verkar girig?

* Björn Ranelid är dock ett riktigt offer för piratkopieringen. Om han hade verkat innan Internet hade han tjänat nära nog oändligt mycket mer pengar. Så just Björn Ranelid är det lite synd om, men vi kan väl inte driva igenom en lag bara för Björn Ranelids skull?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=851010


Kommentarer
Postat av: Mikael

Det finns idag endast ett verk av Ranelid ute på ThePirateBay och delningen av denna enda delning har självdött p g a ointresse. Go figure.

2008-11-13 @ 11:27:07
Postat av: Esggold

:) Poängen är ju att bokindustrin har förstått att skapa produkter som passar olika typer av användning - pocketbok för snabb konsumtion kostar inte mer än dagens lunch, fina, inbundna som ska stå i bokhyllan och definiera dig som person kostar mycket mer. De har förstått och kommer antagligen inte att drabbats speciellt hårt ens när e-pappret kommer.

2008-11-13 @ 13:18:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0