Och nu får polisen göra husrannsakan hos alla under 30

Nu har så den nya antungdomslagen fått grönt ljus av lagrådet. I ett nafs likställer Alliansen och regeringen en fildelande 15-åring med en grov brottsling. Avståndet mellan riksdagen och de yngre väljare har aldrig varit större.

De tidigare lagarna som kriminaliserat en hel generation svenskar kommer nu att få backning av en riktigt otäck lagstiftning. En lagstiftning skräddarsydd för i princip fyra(!) globala film- och musikbolag, ger nu musikbolagen rätt att begära ut personinformation bakom ip-nummer. Dessutom utökas polisens handlingsmöjligheter för utredning av det hemska brottet fildelning. Nu kommer polisen, att med de privata utredningarna som grund, att kunna genomföra husrannsakan hos 15-åriga Lisa för att hon laddat ner upphovsrättsskyddat material. Nu jämställs Lisa och alla andra fildelande ungdomar med misstänkta till till brott som ger fängelsestraff.
Lisas dator, liksom alla de andra 1,5 miljoner svenskar som laddat ner en låt eller en film över internet datorer, kan bli beslagtagen under en husrannsakan för en lång och utdragen polisiär utredning.

Det här lagförslaget är helt enkelt inget annat än en juridisk katastrof. Jag kan verkligen inte förstå hur våra folkvalda beslutsfattare tänkt. Visst, fildelning är olagligt och upphovsrätten måste skyddas, men att klubba igonem en lag som ger polisen rätt att genomföra en husrannsakan hos i princip alla under 30! Stasi skrev många om i våras kring FRA-lagen, men frågan är om inte den här lagen är lika vansinnig.

Riv upp lagen, gör om, gör rätt.

Riksdagen SvD DN Aftonbladet


RSS 2.0