SVT är inte oberoende, Wikipedia är oberoende

SVT har länge hävdat att de står för fri television, fri bevakning osv. Om man med fri menar fri från privata ägare så har man givetvis rätt, men fri från styrning är de då inte.
SVT har en starkt socialdemokratiskt präglad ledning, då SVT som så många andra offentliga verk och institutioner fungerar och länge fungerat som fallskärm för socialdemokratiska toppolitiker. Och en tydligt politisk ledning återspeglas givetvis i ett politiskt färgat innehåll.

Vad som däremot är fritt är Wikipedia. Driven utan vinstsyfte i stiftelseform, där vem som helst kan bidra, och där besökarna själva kan bestrida innehåll, det är riktigt fri information. På Wikipedia kan besökarna delta, och en artikel som anses vara för färgad eller ha för dåligt innehåll markeras tydligt som tveksam. På Wikipedia kan man på ett sätt säga att man vet ungefär vad man får. Det framgår om datan är grundlig, om den är välstrukturerad och har gått igenom Wikipedias kvalitetskontroller och som sagt om innehållet är ifrågasatt.

Idag surfade jag in på Wikipedia och läste mer om de eldsjälar som ser till att sajten konkurrerar ut Nationalencyklopedien, och jag är otroligt tacksam för det arbete som de lägger ner på sajten. Bra jobbat, wikipedianer! Att wikipedia dessutom lätt ersatt NE som standarduppslagsverk i många hem är ett annat exempel på hur fria åsikter får ett allt större utrymme, jämfört med den privata NE.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0