Rätt och fel om skolan i SvD

Idag konstaterar Merit Wager på SvD opinion att svenska barn underpresterar för att vi inte ställer några krav på dem. Hon utgår från ett Oprah-program där det framgår att barn prestation har en stark korrelation mot de förväntningar som ställs på dem.
Med detta som utgångspunkt så talar hon sig varm om den finska modellen med skriftliga omdömen från årskurs ett och betyg från årskurs fyra. Man får intrycket av att betyg allena ska göra under.

Jag håller med om att svenska barn ska få betyg tidigare, och ställer upp på fp's skolpolitik. Men det betyder inte att jag ställer upp på det Merit Wager skriver. Det känns oerhört tunt att sveriges näst största morgontidning har ett Oprah-avsnitt som utgångspunkt för ett skolpolitiskt inlägg. Det är också snudd på kvällstidningsjournalistik i analysen när Merit skriver att ­Svenska elever halkar ständigt efter i internationella tester, förmodligen för att ingen förväntar sig att de ska nå bättre resultat.

Avsaknaden av betyg och lågt ställda förväntningar är inte orsaken till att kvaliteten på svensk skola sjunker, om än två talande symptom för en skola i kris
.

Sverige är värd en kvalitativ skola, med självförtroende, framtidstro och kunniga lärare. Men sverige är också värd morgontidningar, journalister och politiska redaktörer värda namnet.

SvD

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0