Gudmunssons ser röda spöken av rött kött

På SvD skriver idag Per Gudmunsson att vänstern vill införa köttskatt av socialistiska skäl och inte av miljöskäl. Att nötkött är en riktigt stor miljöbov med en sex gånger större klimatpåverkan än motsvarande näringsmängd i t.ex. kyckling är inget som Gudmunsson vill tänka på, inte heller att regnskog skövlas för odling av grödor som används vid nötkreatursuppfödning.

Nej, istället tror som sagt Gudmunsson att vänstern vill införa köttskatt för att kött skulle vara lyx. Rent nonsens.

Om man vill komma åt miljöproblemen så ska man givetvis lägga resurser och insatser där de gör mest nytta. En skatt som minskar köttkonsumtionen något är ett enkelt sätt att knipa några procent av det svenska klimatmålet. 15-20% av vår växthuseffektspåverkan kan tydligen härledas till just nötköttet, medan tex flyg står för 5-6%.

Själv tycker jag att det är en mindre uppoffring att dra ner på köttet än att sluta flyga, Men framförallt har jag svårt för den svaga argumentation som ofta uppstår när hjärtefrågor kommer i fokus, som nu. Att äta mindre nötkött var tydligen tillräckligt laddat för att Gudmunsson ska försöka lägga ideologiskt krokben i frågan.

Miljön och köttskatt är inga höger- / vänsterfrågor, och ska inte heller göras till sådana.

SvD

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0