Miljöpartiet Pragmatiska där S är dogmatiska

Säga vad man vill om Miljöpartiet (ja de är intressanta och sticker ut) men man kan lita på deras hängivenhet: De tror på sina frågor och arbetar hårt, gärna över partigränserna, för att åstadkomma förändring.

Den senaste uppgörelsen med alliansen kring arbetskraftsinvandring är ytterligare ett exempel på detta. Istället för att enbart se till nästa valutgång och agera opposition går de över blockgränserna och driver igenom ett förslag.
Mona Sahlin och S är säkert lika upprört nu som många gånger under Göran Perssons tid, men faktum kvarstår. Miljöpartiet är ett vänsterparti med joker-egenskaper. I ett politiskt landskap där kvällens nyhetsförmedling vanligtvis sätter agendan så är MP som vanligt uppfriskande.


SvD


Teknisk Fysik eller Civilekonom - Då har du förutsättningarna

Aftonbladet går igenom kändisars utbildning, eller kanske snarare kändisar med utbildning. Av de 18 utvalda kändisarna hade 28% pluggat en ingenjörsutbildning, varav 17% teknisk fysik och 17% pluggat till civilekonom.

Det tydliga budskapet till alla ungdomar som väljer utbildning är alltså att rejäla, klassiska utbildningar mycket väl kan hjälpa dig i din kändiskarriär.

Aftonbladet


Strage gör det igen...

Strage är verkligen en stark skribent.

DN


Regeringen agerar förståndigt i fildelningsfrågan

Regeringspartiernas enade åsikt i fildelningsfrågan är i min mening ganska bra. Man släpper den sämsta delen i den utredning som ligger till grund för regeringens åsikter, dvs den där internetleverantörer agerar åklagare och domstol och stänger av fildelare. Istället ska medieindustrin kunna begära ut namn på fildelare utifrån de ip-adresser som filderlat, för att sedan kunna driva processer i civildomstol utan inblandning av polis.

Det här är ett ganska välavägt förslag. Företag ska inte kunna agera domstol och åklagare, men samtidigt kan inte en hel industri vara rättslös. Om regeringen nu bara kompletterar det hela med en straffsats som likställer småskalig fildelning och piratkopiering med snatteri så kommer allt att vara frid och fröjd. För det är olagligt att kopiera upphovsrättsskyddat material, och för att medieindustrin verkligen ska satsa på att få ut nya, förbättrade affärsmodeller, så måste de även se att de inte står maktlösa mot de olagliga metoderna.

För som regeringen säger så är det inte statens roll att skydda föråldrade affärsmodeller, men däremot så ska de uppmuntra till skapandet av nya. Och det är just vad detta förslag innebär.

SvD Aftonbladet DN


Gudmunssons ser röda spöken av rött kött

På SvD skriver idag Per Gudmunsson att vänstern vill införa köttskatt av socialistiska skäl och inte av miljöskäl. Att nötkött är en riktigt stor miljöbov med en sex gånger större klimatpåverkan än motsvarande näringsmängd i t.ex. kyckling är inget som Gudmunsson vill tänka på, inte heller att regnskog skövlas för odling av grödor som används vid nötkreatursuppfödning.

Nej, istället tror som sagt Gudmunsson att vänstern vill införa köttskatt för att kött skulle vara lyx. Rent nonsens.

Om man vill komma åt miljöproblemen så ska man givetvis lägga resurser och insatser där de gör mest nytta. En skatt som minskar köttkonsumtionen något är ett enkelt sätt att knipa några procent av det svenska klimatmålet. 15-20% av vår växthuseffektspåverkan kan tydligen härledas till just nötköttet, medan tex flyg står för 5-6%.

Själv tycker jag att det är en mindre uppoffring att dra ner på köttet än att sluta flyga, Men framförallt har jag svårt för den svaga argumentation som ofta uppstår när hjärtefrågor kommer i fokus, som nu. Att äta mindre nötkött var tydligen tillräckligt laddat för att Gudmunsson ska försöka lägga ideologiskt krokben i frågan.

Miljön och köttskatt är inga höger- / vänsterfrågor, och ska inte heller göras till sådana.

SvD

DN-nostalgi

Biblioteken var under min uppväxt mitt bästa vattenhål, och under gymnasiet utvecklades en stark kärlek till DN kultur. För en tonåring där gruppsamhörighet med fotboll, tjejer och festande var biblioteket en lugn plats utan några krav och med bibliotikarier som fick ett glädjerus varje gång man ville få ett råd
I denna miljö, och senare även på kompisgängets fik, njöt jag som sagt av DN:s kulturdel. Jag tyckte att det var välgjorda artiklar, intressanta vinklingar och spännande ämnen som togs upp, och jag hoppas att många av skribenterna inser vilken stor inverkan de haft på oändligt många människor.

Men för att komma till min poäng så är det iaf ingen njutning för mig att läsa DN kultur längre. Formatet är snuttifierat, det är färre djupreportage men framförallt så blir jag aldrig överraskad när jag läser kulturdelen.
Då och då dyker det upp en och annan artikel av stort värde, som Madiej Zarembas artikelserie om kränkningar på lärarhögskolan, och som vissa av Fredrik Strages bättre krönikor, men överlag är DN kultur en rätt slätstruken publikation.

RSS 2.0