Skolkvalitet mörkas - Fler lättillgängliga nyckeltal för skolan!

Det skrev Signhild från Svenskt Näringsliv på DN debatt i en artikel på samma tema som jag flera gånger haft här på bloggen.
Skolornas kvalitet måste vara tydlig, mätbar och lättillgänglig för oss alla. Niondeklassare och föräldrar som ska välja gymnasieskola måste ha ett relevant underlag, kommuninvånare för att kunna ställa krav på politiker, och rektorer och lärare för att kämpa hårdare och sätta press för rätt resurser till rätt skola.

Två fina initiativ för kvalitetsmätning av offentlig verksamhet har jag hittat i dagarna, ett privat initiativ i doktorsguiden och ett landstingsalternativ i vårdguiden (Stockholms läns landsting). Doktorsguiden är uppfriskande kaotiskt, vem som helst kan gå in och betygsätta alla läkare i hela sverige. Vårdguiden är mer balanserad, här får du information om kundnöjdhet för individuella vårdcentraler.

Att vem som helst kan sätta betyg på alla läkare är långt ifrån optimalt, då det finns godtycke och utrymme för att individer ska komma i kläm. Men godtycket till trots så tvingar det fler landsting att själva publicera lätt tillgängliga kvalitetsmätningar för sina vårdinrättningar, och får alltså en mycket positiv effekt för kvalitetsmätningar överlag.
Vårdguidens mätvärden är ett gott första steg, även om det är väl få och ganska snälla mätvärden som presenteras. Tuffare jämförelsetal och möjlighet att få mätvärden även på nationell nivå, landstingsnivå och kommunnivå skulle göra guiden än bättre. Nationellt likvärdiga mätningar och resultat vore givetvis önskvärt.
Nu har inte Stockholms läns landstings mättal tillkommit som en effekt av doktorsguiden, men jag tror att det kommer att sätta press på andra landsting att göra samma sak.

Jämförelsetal för skolan är ett måste för effektiva skolval, men framförallt för att belysa för oss skattebetalare var skolan drivs bra. Jag hoppas att stat och kommun snabbt tar fram mätvärden för genomsnittsbetyg, resultat på centralprov, elevnöjdhet, lärarnöjdhet, elevinflytande, lärarinflytande, medellöner samt genomsnittskostnad per elev, miljöbetyg eller någonting i den stilen. Det måste vara osentimental information som gör det möjligt för medborgare att ställa krav på vårt utbildningsväsen samt premiera förebilder i vårt skolsystem.

Kanske kan en privat aktör ge sig in i leken och låta studenter sätta betyg på sina lärare, bara för att sätta press på den offentliga verksamheten att själva ta fram goda beslutsunderlag.

DN debatt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0